Profronde van Surhuisterveen: ererondjes van een Tourwinnaar

De overenthousiaste omroeper tettert voor de derde keer dat ‘Chris Froome, de man in de gele trui, reeds gesignaleerd is in Surhuisterveen’. De Profronde in het Friese dorp gaat over een uurtje beginnen. Het wielerspektakel is voor fans een kans om hun Tour-helden van dichtbij te aanschouwen, sponsoren doen ondertussen goede netwerkzaken op een terrein vlak naast het parcours.

Het is de Profronde van Surhuisterveen ook dit jaar weer gelukt om een deelnemersveld vol toppers bijeen te krijgen. Naar verluidt krijgt Froome 45.000 euro voor zijn aanwezigheid. Maar ook Bauke Mollema zal niet goedkoop zijn geweest. Onder anderen Dylan Groenewegen, Tom-Jelte Slagter, Ramon Sinkeldam, Lieuwe Westra, Marc de Maar en Pieter Weening vullen het verdienstelijke veld met wielerprofs aan.

Als Froome zijn gezicht laat zien bij het startpodium, veert het publiek op. In alle rust ondergaat de Tour-winnaar de massale aandacht. De meeste fans krijgen een handtekening of een foto, het gezicht van Froome blijft vaak strak in de plooi. Heel af en toe perst de Keniaanse Brit er een kunstmatig lachje uit. Op de fiets een flamboyante renner, daarnaast een teleurstellend saaie man.

Dit keer is Froome voorzichtig in de koers. Zijn billen blijven op het zadel en er is geen risico op een rare botsing met een motor. Froome piekert er niet over om strak in het wiel van zijn voorganger te gaan zitten, constant rijdt hij minimaal anderhalve meter achter het wiel voor hem. Op die manier loopt Froome niet alleen zo weinig mogelijk risico en kan hij van het rondje om de kerk in Surhuisterveen ook nog een kwaliteitstraining maken. De Olympische Spelen in Rio de Janeiro staan namelijk alweer voor de deur en ook daar wil Froome schitteren.

Vooral Weening, Slagter en Westra hebben wel zin in wat sprintwerk. De premies vliegen om de oren. De mensen op het middenterrein houden zich met totaal andere dingen dan wielrennen bezig. Zakenrelaties versterken hun band, de biertjes gaan er makkelijk in en op de achtergrond doet de speaker alsof er serieus gestreden wordt om de zege. Elke ronde mogen er een paar andere mensen mee in de volgauto achter het peloton.

In de laatste rondes zet Froome aan. Als je je ogen voorzichtig dichtknijpt, dan lijkt het net alsof je in Frankrijk bent. In zijn kenmerkende, licht waggelende stijl snelt de winnaar van de Tour de France op Fries grondgebied voor een kleine achtervolgende groep uit. Mollema springt naar Froome toe. Dit hadden de nummers één en twee van de Tour moeten zijn, het werden de nummers één en twee van Surhuisterveen. Zullen de rollen in Rio omgedraaid zijn?

Publicatie: WielerUpdate.nl

Geschreven door: