7: Te weinig aandacht voor vrouwen

In dit podcastblog vertel ik over Cassette. Over de verhalen achter de afleveringen, waarom ik ze maak, hoe ik dat doe en wat mijn indrukken zijn van de thema’s die ik bespreek. Kortom: alles wat je niet hoort in de afleveringen van Cassette, lees je in dit blog.

Hij is af! Dat is jammer en fijn tegelijk. Een goed halfjaar na het eerste idee om de eerste Tour voor vrouwen te reconstrueren in een podcast, heb ik mijn derde en laatste aflevering gepubliceerd. In dit blog een korte onderbouwing van mijn standpunt: er is te weinig aandacht voor de geschiedenis van vrouwenwielrennen.

Het achterliggende idee van mijn podcastserie is om een verhaal te vertellen dat niet vaak verteld wordt. Je struikelt over de heroïsche verhalen uit de Tour. Al die verhalen gaan over mannen. Van de eerste gele trui tot de Tour-winst van Jan Janssen. Terecht natuurlijk, want het zijn sterke verhalen. Minder terecht is in mijn ogen dat verhalen over de Tour Féminin veel minder bekend zijn. Dit jaar bestaat de gele trui honderd jaar. In het kader van dat jubileum maakt de Tour de France portretten van geletruidragers. Niet één vrouw wordt genoemd. Zonde, want de Tour Féminin heeft een niet al te lange, maar interessante geschiedenis. Vol mooie verhalen.

Neem het verhaal van Connie Meijer, die overleed toen ze pas 25 jaar oud was. Ze droeg het geel in ’84 en won in haar rood-wit-blauwe kampioenstrui op de Champs-Élysées. Dat had makkelijk een verhaal kunnen zijn waar Nederlandse wielerfans trots op zijn. Toch is het verhaal onbekend, en onbekend maakt onbemind.

Er is me regelmatig gevraagd of ik vind dat er een Tour voor vrouwen zou moeten zijn. Mijn antwoord is dat ik daar geen mening over heb. Ik probeer juist niet een standpunt in te nemen in die discussie. Ik probeer slechts een stukje geschiedenis uit het vrouwenwielrennen te belichten omdat dat weinig gedaan wordt.

Tijdens uitzendingen van het WK wielrennen hoor je niet dat Keetie van Oosten-Hage onze eerste wereldkampioen op de weg was. Je hoorde tijdens La Course in 2014 op de Champs-Élysées niet dat Connie Meijer de eerste vrouw was die daar won, in het rood-wit-blauw nota bene. Dat vind ik vreemd.

Voor mij als podcastmaker is het vrouwenwielrennen een heerlijke bron vol onbekende verhalen. Zo’n bron is waar je als maker op hoopt. Ik hoop ook dat ik die verhalen nog even mag maken, en ook dat het op een gegeven moment een uitdaging wordt om die onbekende verhalen nog te vinden. Want in die discussie wil ik me wel mengen: er is te weinig aandacht voor verhalen uit de geschiedenis van het vrouwenwielrennen.

Lees en luister hier over De Muur Féminin ’84, mijn podcastserie over de eerste Tour voor vrouwen.