4: Nabeschouwen op Cassette Koers

In dit podcastblog vertel ik jullie – mijn luisteraars – over Cassette. Over de verhalen achter de afleveringen, waarom ik ze maak, hoe ik dat doe en wat mijn indrukken zijn van de thema’s die ik met mijn gasten bespreek. Kortom: alles wat je niet hoort in de afleveringen van Cassette, lees je in dit blog.

Cassette Koers

Het was koers op Cassette! Ik hoop dat het jullie niet ontgaan is dat ik rond dit WK drie afleveringen heb gemaakt waarin met wisselende gasten dameskoers werd besproken. In dit blog wil ik jullie mijn idee met die korte serie uitleggen. Ik wil graag door in 2019, maar weet nog niet precies in welke vorm. En daarom dit blog.

Ik ben Cassette begonnen met het idee achtergronden uit de wielersport te belichten. Omdat dameskoers nog vaak in de schaduw staat, zie ik dameskoers an sich al als achtergrond. Maar tijdens dit WK was het niet heel onderscheidend om dameskoers te bespreken. Waar dameskoers het hele seizoen gemakkelijk weggedrukt wordt, daar is tijdens het WK wél veel aandacht voor wat de Nederlandse vrouwen presteren.

Toch ben ik van mening dat een podcast over dameskoers achtergrond is. Tijdens grote koersen als de Giro Rosa en Luik-Bastenaken-Luik weten we nauwelijks wat er gebeurt op vijftig kilometer van de aankomst. We krijgen minder te horen over ploegentactiek, over de uitdagingen die je voor je kiezen krijgt als jonge renster en over de problemen die spelen in het damespeloton.

Die achtergronden wil ik bekend maken, het zijn namelijk interessante verhalen. Daarom begon ik met Cassette Koers. De drie afleveringen tijdens dit WK waren een soort pilot. De gasten hadden allemaal hun eigen invalshoek. Iris Slappendel weet als vakbondsleider veel over het wel en wee van rensters. Loes Gunnewijk kon iets vertellen vanuit de KNWU. Roxane Knetemann staat meer naast de rensters en kon ons vertellen dat Anna van der Breggen allesbehalve saai is. Die diversiteit wil ik in de afleveringen zien te houden. Tegelijkertijd wil ik meer doen dan alleen de koers bespreken – er moet altijd een achtergrondelement in de podcast zitten.

Ik blijf zoekende naar de ideale vorm om dameskoers te bespreken. Ik wil meer rensters aan het woord laten en er zouden meer persoonlijke verhalen in de podcast verwerkt kunnen worden (denk aan de Koffiemolen-vorm, de portretten die ik tijdens de Tour maakte). Tot slot vind ik mijn eigen positie soms ingewikkeld. Het is geen geheim dat ik een relatie heb met Ellen van Dijk. Daar wil ik ook open over zijn, om scheve gezichten te voorkomen. Ik ben in de podcast voorzichtig met complimenten over Ellen en moet oppassen met informatie die ik van haar krijg. Een voordeel is dat ik vrij goed kan inschatten wat rensters doormaken tijdens de koers en hoe ze zich voorbereiden. Afijn, stof tot nadenken tijdens de vakantie die nu op het programma staat.

Het seizoen is afgelopen, en dus zal de volgende Cassette Koers pas in 2019 volgen. Ik ben bijzonder benieuwd hoe jullie hebben geluisterd naar deze serie afleveringen en hoe jullie dus kijken naar de punten die ik voorleg. Ik ben benieuwd wat er volgens jullie beter kan en wat jullie nu al goed vinden aan Cassette Koers. Mailen kan naar cassette@benjamindebruijn.nl.