1: Mijn liefde voor podcasten, en Ellen

In dit podcastblog vertel ik jullie – mijn luisteraars – over Cassette. Over de verhalen achter de afleveringen, waarom ik ze maak, hoe ik dat doe en wat mijn indrukken zijn van de thema’s die ik met mijn gasten bespreek. Kortom: alles wat je niet hoort in de afleveringen van Cassette, lees je in dit blog.

Mijn liefde voor podcasten, en Ellen

Het regent al de hele dag. Er hangt een deken over het land en dus is de reis van Groningen naar Almere – door de polder – weinig enerverend. Alleen de windmolens lijken het vandaag naar hun zin te hebben. Mijn ultralichte Daihatsu rechtdoor sturen is een missie op zich. Toch heeft de treurnis buiten weinig invloed op mijn humeur. Ik ben zenuwachtig en opgetogen tegelijk. Mijn hoofd is bij het interview dat ik straks ga doen met Ellen van Dijk – het begin van mijn allereerste podcast.

Ellen is geen onbekende voor me. Althans, ik ken haar van de telefonische interviews die ik dit jaar (2016) met haar deed. Als ghostwriter schreef ik dit jaar een stuk of zeven columns uit haar naam. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar is in de sport vrij normaal. De sporter is niet veel tijd kwijt en vaak kan de journalist de visie van de sporter net iets strakker opschrijven.
Elke maand een telefoontje dus. Maar pas op deze grijze dag in september zien we elkaar voor het eerst. Ze had nog even getwijfeld of ze wel mee wilde werken en daarom antwoordde ze niet meteen, biecht ze later op.

De reden dat ik een podcast wil maken met en over Ellen (en haar coach Merijn Zeeman) is omdat ze in Rio de Janeiro de berm infietste tijdens de olympische tijdrit. Ze verspeelde een medaille – misschien wel goud. Met tranen in haar ogen vertelde ze meteen na de race over haar samenwerking met Zeeman. Ze is trots op zichzelf, vertelde ze daar in Brazilië, omdat ze op een voor haar ongeschikt parcours een mentaal monster om heeft gezet in fysieke kracht.

Het intro van de podcast staat meteen in mijn hoofd. Muziek van Mumford and Sons over mentale strijd. Het geluid van het interview na de race en het commentaar van Maarten Ducrot en Herbert Dijkstra eronder. Ellen vertelt die septembermiddag in Almere alles over haar mentale strijd. Haar valkuilen, wat ze denkt tijdens een tijdrit, dat ze alleen presteert als ze geen negatieve gedachten heeft op de fiets. Dat ze vaak negatieve gedachten heeft gehad. Over de druk van de regenboogtrui die ze voelde nadat ze wereldkampioene tijdrijden was geworden.

Terwijl ik met mijn hoofd bij mijn experiment zit en mijn volle aandacht nodig heb voor de opname, vindt Ellen het maar wat gezellig om nog even te blijven hangen na ons gesprek. Bedenk je die setting. In de lobby van een hotel met veel te hippe, oncomfortabele stoelen. Buiten regen. Ik met mijn ogen op het opname-apparaat en terugluisterend. Ellen vissend naar mijn leven. Dat viel me al eerder op, ze heeft een stuk meer interesse in mij dan welke andere sporter die ik ooit interviewde. Afijn, uiteindelijk is dat liefdesverhaal pas een jaar later op gang gekomen – toen ik mijn ogen durfde te openen. Daarover later vast meer.

Een paar dagen later interview ik ook Merijn Zeeman. Het is alsof een vader over haar dochter spreekt. Ellen wist op een gegeven moment dat ze hulp nodig had en belde Merijn. Merijn besloot te helpen, omdat hij een mooi mens zag, kritisch op zichzelf, altijd op zoek naar verbetering. Ze was het geluk van fietsen kwijt, vertelt Merijn.

Mijn doel is om uiteindelijk een soort dubbelinterview te maken met Ellen en Merijn. Vooral in de montage natuurlijk, want de interviews zijn apart opgenomen. Het eerste resultaat van een wild idee om een podcast te maken staat, na bijna drie dagen werken. Hoe ik op het idee kwam? Dat weet ik niet eens meer, ik hoorde het interview met Ellen in Rio en hoorde direct hoe ik dat zou monteren. Er kunnen misschien nog wel honderd dingen beter, maar ik weet na mijn experiment: podcasten is mijn liefde, dit is wat ik het liefste doe. Toch duurt het nog bijna anderhalf jaar voordat ik weet hoe ik dat wil gaan doen – voordat Cassette geboren wordt.

Mijn allereerste podcast (op persoonlijke titel) op SoundCloud