Over mij

Welkom op mijn website! Mijn naam is, zoals je misschien al wist, Benjamin de Bruijn. Ik ben journalist gespecialiseerd in wielrennen. Tot oktober 2017 was ik als redactiechef verbonden aan WielerUpdate.nl, als onderzoeksjournalist maakte ik uitzendingen voor Reporter Radio (KRO-NCRV) en vanaf 2018 ga doen wat ik het allerleukste vind: een eigen podcast opzetten met achtergronden uit de wielersport. Op deze pagina vind je een korte samenvatting van mijn journalistieke carrière tot nu toe.

Journalist op Curaçao
Hoewel het eerste jaar van de Master Journalistiek in Groningen (RUG) me vrij aardig afging, besloot ik eind 2015 toch voor een nieuwe prikkel te gaan. Mijn scriptie stelde ik uit en ik vloog naar Curaçao om daar aan de slag te gaan als journalist. Voor HanzeMag, Antilliaans Dagblad, Amigoe, Friesland Post en WielerUpate.nl schreef ik over zeer uiteenlopende onderwerpen stukken. De pareltjes staan op deze website.

WielerUpdate.nl
Bij terugkomst in Nederland (januari 2016) mocht ik aan de slag gaan als redactiechef van WielerUpdate.nl, een website met nieuws over wielrennen waar ik sinds 2014 voor schreef. In de functie van chef zette ik de journalistieke lijnen uit, schreef ik achtergrondstukken en interviews én zorgde ik ervoor dat ons merk op sociale media sterk aanwezig was.

Start-up: De Beelddenker
Tussen mijn vaste werkzaamheden door zette ik met drie collega’s De Beelddenker op. De Beelddenker is een journalistieke start-up die zich ten doel stelt om nieuws op de markt te brengen voor laaggeletterden. Er zijn in Nederland ongeveer 2,5 miljoen laaggeletterden die, zo blijkt uit eigen onderzoek, wel nieuwsgierig zijn, maar niet worden voorzien in die behoefte door bestaande media. Nadat De Beelddenker in maart 2016 de finale van The Challenge van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek won, is De Beelddenker in september 2016 van start gegaan met haar missie om journalistiek te maken voor laaggeletterden. Zelf schreef ik een scriptie over de toegankelijkheid van tv-nieuws voor laaggeletterden.

Onderzoeksjournalist
In 2017 rondde ik de Master Journalistiek aan de RUG af met een stage bij het onderzoeksjournalistieke programma Reporter Radio (KRO-NCRV). In mei maakte ik een uitzending over gendoping, waarna ik doorging als freelancer en een uitzending maakte over de stagebegeleiding voor HBO-studenten die stagelopen in het buitenland. Nu, in 2018, combineer ik mijn ervaring als wielerjournalist en onderzoeksjournalist in de podcast Cassette. Cassette biedt achtergronden uit de wielersport met wisselende gasten. Als schrijvend journalist ben ik op freelance-basis in te huren.