Haga: “Er is heel veel voor nodig is om mij klein te krijgen”

Chad Haga traint dit jaar harder dan ooit. Eerst om terug te komen na een zwaar ongeluk in Spanje, daarna om twee grote rondes in een jaar te kunnen koersen, en altijd om het brein te laten werken. De dood van zijn vader doet de 28-jarige Texaan niet besluiten om bij de pakken neer te gaan zitten, integendeel zelfs. “Door zijn ziekte ben ik gaan fietsen.” WielerUpdate.nl praat met Haga over een ‘verschrikkelijk moeilijk jaar’.

“Ik had dood kunnen zijn”

Zeven renners van Giant-Alpecin zijn op zaterdag 23 januari met een doodgewoon trainingsritje bezig. Twee aan twee, in een rustig tempo. Uit het niets komt er een auto op de groep renners af. Iemand die uit wil dagen? Of gewoon even irritant wil zijn? Het volgende dat Haga weet is dat hij op de grond ligt en iemand zijn nek stabiliseert. Van zijn ploeggenoten lijkt Haga er het slechtste aan toe. “Ik had dood kunnen zijn, een van mijn ploeggenoten had dood kunnen zijn”, weet de Amerikaan. Hij wordt met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Nek en gezicht liggen van boven tot onder open.

Haga en vriendin in Spaans ziekenhuis

Het is een klein wonder dat Haga na tien dagen alweer op de fiets zit. Hij is vastberaden om terug te keren in het peloton, al is de revalidatie niet makkelijk. Haga: “Mijn benen wilden wel weer, maar de rest van mijn lichaam protesteerde.” Voorzichtig fietsen en daarna lang herstellen, meer zit er een maandlang niet op. Op 26 maart, iets meer dan twee maanden na de crash, is Haga terug in koers. Een klein halfjaar later zit Haga in de lobby van een luxe hotel in Leeuwarden. Morgen begint de Eneco Tour. Er staan dit jaar al bijna zeventig koersdagen achter zijn naam, twee voltooide grote rondes en het WK staat ook nog op het programma.

Haga begint te vertellen over zijn jaar, in een poging om de hectische tijd samen te vatten. “Het was een geweldig jaar, maar vooral ook een verschrikkelijk moeilijk jaar. Eerst het ongeval, toen mijn terugkeer en daarna overleed mijn vader.” Haga slikt een kleine brok weg en vervolgt zijn verhaal: “Hij vocht al zes jaar tegen kanker, dus het kwam niet als een totale verrassing, maar die laatste drie weken ging het ineens snel.”

Zijn vader overlijdt eind juni, kort nadat Haga het Critérium du Dauphiné heeft gereden en naar de Verenigde Staten is vertrokken om te genieten van een zomerpauze met familie. “Ik hoorde dat het niet goed ging met mijn vader. Het is niet makkelijk om zo je vakantie door te brengen, maar de dood van mijn vader heeft mijn motivatie om te koersen juist nieuw leven ingeblazen”, zegt Haga.

Haga senior, een motivator

Haga en zijn broer maken laatste rit met vaders fiets

Haga senior was een liefhebber van de koers en de grote motivator van zijn zoon. “Mijn vaders ziekte is een belangrijke reden voor mij geweest om professioneel wielrenner te worden”, vertelt Haga. “Hij heeft zijn hele leven gewerkt met het doel om ooit van zijn oude dag te kunnen genieten. Die oude dag heeft hij nooit gehaald. Toen mijn vader de diagnose kanker kreeg en ik de mogelijkheid had om wielrenner te worden zei hij: ‘Ga ervoor, je kunt altijd nog achter een bureau gaan zitten’. De dood van mijn vader heeft me eraan herinnerd hoe zeldzaam de kans is die ik heb gekregen om professioneel wielrenner te zijn.”

Nadat Haga in juli zijn vader heeft weggebracht, pakt Haga de training snel weer op. Al wil Haga het zelf niet trainen noemen. Het is een manier om de gedachten te verzetten, gedachtenloos malen door snikheet Texas. In augustus staat Haga aan de start van de Vuelta a España. Het is niet alleen voor het eerst dat de Amerikaan twee grote rondes in een jaar rijdt, het is ook een terugkeer naar de plek van het ongeval. Etappe negentien en twintig komen langs bekend terrein. Haga: “Het was bizar om daar weer te zijn. Ik herkende de wegen, alle herinneringen kwamen weer boven, enorm emotioneel. Toen we naar de start reden van de negentiende etappe herkende ik de omgeving van de rit die ik maakte toen ik uit het ziekenhuis kwam. De twintigste etappe ging vlak langs de plek waar we zijn gevallen. Onderweg was het zo zwaar, dat ik er niet echt mee bezig was. Pas na de koers kwam het bij me binnen.”

De rust waarmee Haga vertelt, verraadt weinig van de hectiek die hij dit jaar meemaakte. Na de Eneco Tour is het seizoen nog steeds niet afgelopen, Haga is namelijk opgenomen in de WK-selectie van de Verenigde Staten. Daarna is het wel genoeg geweest, een week later stapt hij in Colorado in het huwelijksbootje. Na de vraag welke gedachte er blijft hangen na 2016, blaast Haga een diepe zucht uit en zegt: “Dat er heel veel voor nodig is om mij klein te krijgen.”

Publicatie: WielerUpdate.nl

Credits hoofdfoto: © CorVos / Team Giant-Alpecin

Credits onderstaande foto: © Wouter Roosenboom  / Team Giant-Alpecin

Scheldeprijs 06-03-2016  / photo: Wouter Roosenboom,  Bert de Backer, Bas Stamsnijder and Chad Haga
Haga voor de Scheldeprijs op 6 april, naast hem Bert de Backer en Tom Stamsnijder
Geschreven door: