Erbanová: “Ik liet alle zekerheid achter in Tsjechië”

Karolína Erbanová kwam drie jaar geleden naar Nederland. Moederziel alleen pionierde de Tsjechische zich een weg naar de internationale sprinttop. De allereerste Europees kampioene sprint kende een moeilijke tijd, maar heeft in Nederland na drie jaar haar tweede thuis gevonden.

Na een ‘solide optreden’ afgelopen weekend tijdens de wereldbeker van Berlijn is Erbanová klaar voor de WK afstanden in Gangnueng en daarna het WK sprint in Calgary. Op de tweede 1.000 meter in Berlijn zet ze zelfs haar snelste tijd van het seizoen neer. Toch weigert de Tsjechische verwachtingen en concrete doelen uit te spreken voor de toernooien die nog op het programma staan, daar doet ze namelijk niet aan.

“Ik heb alle zekerheid achtergelaten in Tsjechië”

“Ik heb nooit verwachtingen voor dit soort toernooien”, vertelt Erbanová in gesprek met SchaatsUpdate.nl. “Ik focus me op het hier en nu, dat werkt goed voor mij als atleet. Als ik verwachtingen heb voor een race, dan verlies ik mijn focus. Ik ben dan niet meer bezig met wat ik in mijn trainingen moet doen, maar wat ik in de toekomst moet doen. Natuurlijk weet ik wat het volgende toernooi is en dat ik het daar goed wil doen, maar ik focus me er niet bewust op. Het zit ergens in mijn achterhoofd.”

Het verhaal van Erbanová is indrukwekkend. Drie jaar geleden komt ze in haar eentje naar Nederland omdat ze in Tsjechië niet kan trainen met sprinters. Bovendien is er geen ijsbaan in haar thuisland en ligt de focus van de nationale trainingen op het programma van langeafstandspecialiste Martina Sablikova. Er zit niets anders op dan verhuizen naar Nederland en alle zekerheden achter te laten in Tsjechië.

Erbanová: “Ik heb alles op moeten geven in Tsjechië om dit te kunnen bereiken. Ik ben vrij rigoureus te werk gegaan en al snel dacht ik: heb ik het wel goed gedaan? Kan ik dit wel in mijn eentje? Maar als ik nu terugkijk, dan zie ik dat het me sterker heeft gemaakt. De ervaring van alleen een leven op moeten bouwen, gebruik ik op het ijs. Uiteindelijk heb ik nooit spijt gehad van mijn overgang naar Nederland.”

Vooral in haar eerste jaar in Nederland heeft Erbanová het moeilijk, als ze met een bescheiden toelage met sponsor Continu op haar pak schaatst. “Ik was vaak alleen. Ik ging naar wedstrijden, stond daar dan met mijn schaatsen in mijn hand en dacht: oké, en wat nu? Bovendien was het niet makkelijk om rond te komen. Ik heb veel op moeten geven. In Tsjechië had ik een stabiele financiële basis en werden trainingskampen bijvoorbeeld gedekt. In mijn eerste jaar in Nederland niet.”

“Daarna is het makkelijker geworden”, gaat Erbanová verder. Bij Team AfterPay heeft ze sportieve en financiële zekerheid tot en met de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea. Erbanová: “Ik heb mensen om me heen waar ik op kan vertrouwen. Ik hoef me niet meer alleen te voelen op deze reis waar ik voor gekozen heb. Dat heeft met sponsoring te maken, met de coach en mijn ploeggenoten. Nederland is daardoor echt mijn tweede thuis geworden.”

“Aan de start zijn we allemaal hetzelfde”

De reis van Erbanová is niet te vergelijken met de weg die Nederlandse topschaatssters moeten afleggen naar de top. “Dat is inderdaad totaal anders. Ik heb mijn hele leven moeten verplaatsen naar Nederland om betere omstandigheden te creëren. Iedereen moet die omstandigheden op zijn eigen manier organiseren. Dat is voor buitenlanders vaak moeilijker, maar op de baan telt dat niet. Dan gaat het er gewoon om wie de snelste schaatsster is.”

Erbanová gaat met haar Nederlandse opleiding, in een inmiddels vertrouwde omgeving op jacht naar eremetaal in Zuid-Korea op de WK afstanden. Misschien moet de concurrentie twee weken later (26-27 februari) nog wel meer rekening met haar houden, als in Calgary het WK sprint op het programma staat. Maar eigenlijk draait alles om de Spelen van 2018 in Zuid-Korea, het toernooi waarvoor ze drie jaar geleden naar Nederland verhuisde. “Ook voor de Spelen geldt dat de focus op het hier en nu ligt. Ik moet nu goed trainen om daar goed te zijn. Maar onbewust ben ik er wel mee bezig. Ik heb drie jaar geleden niet voor niets de stap naar Nederland gemaakt”, sluit Erbanová af.

Geschreven door: