De Muur Féminin ’84

Mieke Havik wint in 1984 de eerste etappe van de allereerste Tour Féminin. Ze krijgt het historische geel om haar schouders in Saint-Denis en wint de volgende dag ook de tweede rit. Maar als ze vijf dagen in het geel rijdt, barst de jaloeziebom binnen de Nederlandse ploeg. De andere rensters zijn jaloers en Havik zwicht.

Havik laat het geel glippen omdat ze af wil zijn van dat ‘vrouwengedoe’. Havik: “Bij mannen zou zoiets niet gebeuren.” In mijn verhalende podcastserie ‘De Muur Féminin ’84’ zoek ik het verhaal uit van de eerste Tour Féminin. De serie gaat over jaloezie en de dood, over een gele droom en winnen op de Champs Élysees. Omdat er destijds geen (radio)verslag is gedaan, neemt Gio Lippens (NOS) de luisteraar alsnog mee naar ’84 met verslag van de koers.

Het verhaal van de Tour van ’84 wordt in drie afleveringen verteld. In aflevering 1 (publicatie 5 juli) staat het eerste geel van Mieke Havik centraal. Aflevering 2 gaat over Connie Meijer, die het geel overnam van Havik in de zesde etappe. Vier jaar later kwam ze om het leven tijdens het criterium van Naaldwijk. En in aflevering 3 volgt de ontknoping in het klassement. Nederland wint alles, maar het geel in Parijs blijkt een brug te ver.

Aflevering 1 is via iTunes, Spotify en alle andere podcastapps te beluisteren. Deze podcastserie is gemaakt door Uitgeverij De Muur in samenwerking met Cassette, met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Geschreven door: