De Muur Féminin ’84

De Muur Féminin ’84 is een verhalende podcast over de eerste Tour de France voor vrouwen, in 1984.

Mieke Havik wint in 1984 de eerste etappe van de allereerste Tour Féminin. Ze krijgt het historische geel om haar schouders in Saint-Denis en wint de volgende dag ook de tweede rit. Maar als ze vijf dagen in het geel rijdt, barst de jaloeziebom binnen de Nederlandse ploeg. De andere rensters zijn jaloers en Havik zwicht.

Havik laat het geel glippen omdat ze af wil zijn van dat ‘vrouwengedoe’. Havik: “Bij mannen zou zoiets niet gebeuren.” In mijn verhalende podcastserie ‘De Muur Féminin ’84’ zoek ik het verhaal uit van de eerste Tour Féminin. De serie gaat over jaloezie en de dood, over een gele droom en winnen op de Champs Élysees. Omdat er destijds geen (radio)verslag is gedaan, neemt Gio Lippens (NOS) de luisteraar alsnog mee naar ’84 met verslag van de koers.

Het verhaal van de Tour van ’84 wordt in drie afleveringen verteld. In aflevering 1 staat het eerste geel van Mieke Havik centraal.

In aflevering 2 wordt het verhaal verteld van Connie Meijer. Meijer was de tweede vrouw ooit in het geel, maar overleed vier jaar na die eerste Tour tijdens een criterium in Naaldwijk. Zus Ria en moeder Cocky vertellen het verhaal van Connie.


In aflevering 3 volgt de ontknoping in het algemeen klassement. Heleen Hage ruikt Parijs als ze in het geel rijdt, maar één offday verandert alles.

De serie is te beluisteren via iTunes, Google, Spotify en de andere bekende podcastapps. Deze podcastserie is gemaakt door Uitgeverij De Muur in samenwerking met Cassette, met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Geschreven door: