Barry Hay reanimeert rock-’n-roll op Curaçao

De muziekliefhebber op Curaçao kon zijn geluk het afgelopen weekend niet op. Op vrijdag liet Guus Meeuwis zien ook Groots overzee te kunnen zijn, terwijl Club 27 de locatie was voor het allereerste 27 Music Festival, de afsluiting van Rocktober. Het tweedaagse festival werd zaterdag naar een hoogtepunt gerockt door niemand minder dan Golden Earring-legende Barry Hay met zijn Flying V Formation.

Voorzichtig stroomt het publiek binnen in Club 27. Het is vrijdagavond rond een uur of acht als Kartel5ive klaarstaat om het eerste 27 Music Festival te openen. Niet veel later galmen de herkenbare akkoorden van Smoke on the Water (een cover van Deep Purple) over de Ruyterkade – Curaçao is klaar voor een weekend rocken.

Op deze eerste dag heeft het enige rockfestival van Curaçao te maken met concurrentie van Guus Meeuwis. De muziek van de Brabander is in geen enkel opzicht te vergelijken met Kartel5ive, de Charming Basterds en hoofdact op de eerste dag, DeWolff. Toch blijkt dat een groot aantal van de ongeveer zevenhonderd mensen dat een kaartje heeft gekocht op vrijdag kiest voor Nederlandstalige meezingers in plaats van gierende gitaren.

“Ik heb een gedeelte van de Nederlandse markt nodig omdat er Nederlandse artiesten komen”, weet Robbie Nieuwpoort. Hij is eigenaar van Club 27 en de trotse organisator van het festival.

Barry HayNieuwpoort is erin geslaagd om voor niet meer dan 27 gulden twee dagen rock-‘n-roll voor te schotelen aan de Curaçaose liefhebber – met als klap op de vuurpijl een optreden van Barry Hay en The Flying V Formation. “We zijn geholpen door sponsors en we willen, juist om de drempel zo laag mogelijk te houden, die prijs lekker laag houden. Niet iedereen zit goed in de slappe was. Ons publiek is gemixt en daar word ik heel blij van.”

Er lopen intussen een paar honderd mensen rond in Club 27. Buiten staat een kok met de vlam in de pan een snelle hap te bereiden. Het bier vloeit rijkelijk. Tussen de optredens door loopt Nieuwpoort met een brede grijns op zijn gezicht, zichtbaar genietend over ‘zijn’ festivalterrein. Minimaal de helft van het aantal bezoekers is een bekende en wordt begroet met een innige omhelzing.

Dat de rockvrienden van Nieuwpoort naar het festival zijn gekomen, is niet verrassend. In de toekomst hoopt de organisator dat het genre ook weer zal aanslaan bij het grote publiek. “Rock-‘n-roll is minder van deze tijd, het gaat tegenwoordig om dj’s of iemand als Guus Meeuwis. Dat is waar de meeste mensen blind voor gaan.”

Hij kan maar weinig begrip opbrengen voor die ontwikkeling. “Ik probeer mensen bewust te maken van goede muziek. Maar de laatste tijd is het aan het vervagen wat goede muziek is met al die zooi die je op de radio hoort.”

Hay kan zich volledig vinden in de ergernis van Nieuwpoort. “Het is een beetje pijnlijk voor een liefhebber van rock-‘n-roll om alleen maar Vamos a la Playa op de radio te horen. Daarom is het zo gaaf dat Robbie (Nieuwpoort, red.) deze zaak heeft, want het is de enige rocktent op Curaçao.”

De nestor van de Nederlandse rockmuziek kan het maar moeilijk verkroppen dat zijn geliefde rock-‘n-roll minder populair aan het worden is in zijn eigen land. “In Nederland heeft een vertrutting plaatsgevonden, waarin geen plaats meer is voor bands die live rock-‘n-roll spelen. Het wordt niet commercieel gevonden. Een band als Normaal moet dan Nederlandse rock-‘n-roll zijn, maar ik kan die band niet echt serieus nemen. Sorry”, sneert Hay.

Hij richt zich liever op de echte rocktalenten van Nederland en vindt die in de mannen van DeWolff. De jonge rockers zijn in het kielzog van Hay meegekomen naar Curaçao. Pablo van der Poel, voorman van DeWolff, speelt namelijk ook in the Flying V Formation.

Vol bewondering praat Hay over Van der Poel. ” Pablo is een wonderkind, een soort zoontje van me. Ik ken hem al sinds zijn achttiende en uiteindelijk heb ik hem gevraagd om in mijn band te komen spelen. Hij zei meteen ja, gek genoeg”, grapt Hay.

Van der Poel herinnert zich dat telefoontje als de dag van gisteren. „Ik verstond het niet goed, totdat hij zei dat hij de vader van Bella is.” Bella is de dochter van Hay en zat destijds in de klas bij Van der Poel. „Dus toen had ik door dat het Barry Hay was en maakte ik druk gebaren naar mijn vriendin van: ‘Ik heb Barry Hay aan de telefoon!’ Dat was heel gaaf.”

DeWolffOp vrijdag wordt duidelijk waarom Hay zo te spreken is over DeWolff en Van der Poel in het bijzonder. Samen met zijn broertje Luka en Robin Piso doet Van der Poel Club 27 schudden op zijn grondvesten.

Toch blijft het optreden van DeWolff een opwarmer voor de slotact op zaterdag, verzorgd door Hay zelf met zijn Flying V Formation. Het vertrouwde Radar Love en When the Lady Smiles knallen door de rockclub, maar ook nieuwe nummers en zelfs een enkele cover komen aan bod.

Nieuwpoort kan bijna niet geloven dat het hem gelukt is Hay naar zijn festival te halen. “Barry Hay is natuurlijk gewoon een legend, een icoon. Als dat in mijn toko staat, dan word ik daar heel gelukkig van.” Er staat een liefhebber aan het roer van het 27 Music Festival die het niet na kan laten om met volle overtuiging mee te deinen op zijn favoriete muziek. “Ik kan alles meeblèren van de Golden Earring en eigenlijk moet iedereen dat kunnen”, knipoogt Nieuwpoort.

Na vijfkwartier spelen sluit Hay de avond af met The Way You Make Me Feel van Michael Jackson. Het is bijna half twee in de nacht als het volgens The Flying V Formation genoeg is geweest.

Het 27 Music Festival zit erop, maar als het even kan komt er volgend jaar een nieuwe editie. Net als de jaren erna. Mocht dat realistisch blijken, dan kan Nieuwpoort in ieder geval rekenen op Van der Poel en DeWolff. “Noem een dag en ik kom terug.”

Publicatie: Antilliaans Dagblad

Geschreven door: